Vihivaunu Ohje

Tekstin koko: A A A

Firefox-/Mozilla-/SeaMonkey-ohje

Jos Firefox-, Mozilla- tai SeaMonkey-selainohjelma ei osaa käynnistää Vihivaunua, on syytä tarkistaa ohjelman asetukset ja Java-laajennuksen toimivuus. Tämä tapahtuu seuraavissa vaiheissa:

  1. Java-tuen kytkeminen päälle
  2. Yritä käynnistää Vihivaunu
  3. Asennusohjelmien käynnistämisen salliminen (Firefox)
  4. Java-laajennuksen päivittäminen/asentaminen
  5. MIME-tyypin asettaminen (Mozilla / SeaMonkey)


1. Java-tuen kytkeminen päälle

Kuva 1. Firefox

Kuva 1: Firefoxin Java-tuen kytkeminen

Kuva 2. Mozilla / SeaMonkey

Kuva 2: Mozillan Java-tuen kytkeminen

Java-tuen kytkeminen tapahtuu eri tavoilla Firefoxissa ja Mozillassa / SeaMonkeyssa.

Firefoxissa asetusikkuna löytyy Työkalut (Tools) -valikosta ja sieltä Asetukset (Preferences). Siirry asetusikkunassa Sisältö (Content) -välilehdelle ja lisää rasti ruutuun korostetuissa kohdissa (Kuva 1).

Mozillassa ja SeaMonkeyssa asetusikkuna löytyy Muokkaa (Edit) -valikosta, kohdasta Asetukset (Preferences). Siirry asetusikkunassa Lisäasetukset (Advanced) -välilehdelle ja lisää rasti korostettuun ruutuun (Kuva 2).

Hyväksy muutokset painamalla OK.

^ Sivun alkuun

2. Yritä käynnistää Vihivaunu

Käynnistä Asiantuntijatyön Vihivaunu


Selaimeen pitäisi aueta tiedostonlatausikkuna (Kuva 3).

Kuva 3

Kuva 3: Vihivaunun käynnistys

Valitse Avaa (Open) ja hyväksy tiedoston lataus valitsemalla OK. Tämän jälkeen pitäisi ruudulle ilmestyä ikkuna, joka pyytää käyttäjältä oikeutta Vihivaunun käynnistämiseen (Kuva 4). Jos ikkuna ei aukea, siirry kohtaan 4, Java-laajennuksen päivittäminen/asentaminen.

Kuva 4

Kuva 4: Vihivaunun käynnistys

Kun rastitat ikkunassa näkyvän ruudun (Kuva 4), seuraavan kerran käynnistäessäsi Vihivaunua tätä ikkunaa ei enää näytetä vaan ohjelma käynnistyy ilman kyselyitä. Hyväksy ohjelman käynnistäminen valitsemalla Run (Suorita).

Kuva 5

Kuva 5: Vihivaunun käynnistys

Kun Vihivaunua käynnistetään ensimmäisen kerran, ohjelman käynnistämisen hyväksymisen jälkeen saattaa aueta ikkuna (Kuva 5), jossa kysytään haluaako käyttäjä lisätä ohjelman pikakuvakkeen Windowsin työpöydälle ja Käynnistä-valikkoon (Start/Käynnistä-valikko näytön vasemmassa alalaidassa).

Pikakuvakkeiden lisääminen nopeuttaa jatkossa Vihivaunun avaamista, kun ohjelmaa ei tarvitse käynnistää selainohjelman kautta. Kuvakkeiden lisääminen hyväksytään valitsemalla Yes. Kuvakkeiden lisäämisen kieltäminen (No) ei keskeytä Vihivaunun käynnistymistä.

Kuva 6

Kuva 6: Vihivaunun käynnistys

Vihivaunun latauduttua kokonaan, ruudulle ilmestyy sisäänkirjautumisikkuna (Kuva 6), jossa kysytään ohjelman käynnistämiseen vaadittavaa käyttäjätunnusta ja salasanaa. Syöttämällä käyttäjätunnuksen ja salasanan ja valitsemalla Login, ohjelma käynnistyy. Valitsemalla Cancel, ikkuna sulkeutuu ja ohjelman käynnistyminen keskeytyy.

^ Sivun alkuun

3. Asennusohjelmien käynnistämisen salliminen (Firefox)

Firefox oletusarvoisesti estää automaattisesti internet-sivuilta aukeavien ohjelmien käynnistämisen. Esimerkiksi Java-laajennusta asentaessa, kun asennusohjelmaa yritetään käynnistää Sunin lataussivulta, Firefox estää ohjelman käynnistämisen ja näyttää ilmoituksen tapahtuneesta (Kuva 7).

Kuva 7

Kuva 7: Tiedostonlatauksen hyväksyminen (Firefox)

Jos Firefox ilmoittaa estäneensä tiedoston avaamisen ('To protect your computer, Firefox prevented this site ... from installing software on your computer'), paina ilmoituksen vieressä näkyvää Muokkaa asetuksia (Edit options) -painiketta (Kuva 7).

Kuva 8

Kuva 8: Tiedostonlatauksen hyväksyminen (Firefox)

Ruudulle aukeaa Sallitut sivustot (Allowed sites) -asetusikkuna (Kuva 4), jossa määritellään Firefoxin luotetut sivustot, joista selainohjelma sallii tiedostojen avaamisen automaattisesti.

Lisää ikkunan yläosassa olevalle osoiteriville (Kuva 8) sen sivun osoite, josta juuri yritit ladata tiedostoa tai käynnistää ohjelmaa. Kirjoita vain osoitteen muuttumaton perusosa, esim. osoitteessa http://downloads.jre.java.com/downloads/, kirjoita vain java.com. Näin salliva sääntö koskee kaikkia java.com sivuston osoitteita huolimatta siitä, onko osoitteen alku www. vaiko downloads.jre. tai siitä, onko osoitteen perässä jokin hakemistorakenne, esim. /downloads/.

Lisää osoite sallittuihin osotteisiin painamalla Salli (Allow) ja hyväksy muutokset painamalla OK. Kun tämän jälkeen yrität uudelleen aloittaa tiedoston latauksen tai ohjelman käynnistyksen, Firefox sallii sen (Kuva 8).

^ Sivun alkuun | | Seuraava sivu -->